Eesti ja Londoni finantskeskused tugevdasid koostööd

Veebruaris väisas Tallinna City of London eriesindaja Jeremy Browne, kelle sõnul on London juhtiv finantskeskus, millele on oluline dialoog valitsuste ja ettevõtetega üle Euroopa. Browne’i sõnul on Eesti ja City of London mõtteviisid sarnased – usutakse liberaalsesse majandusmudelisse ja vabaturgu.

Veebruaris väisas Tallinna City of London eriesindaja Jeremy Browne, kelle sõnul on London juhtiv finantskeskus, millele on oluline dialoog valitsuste ja ettevõtetega üle Euroopa. Browne’i sõnul on Eesti ja City of London mõtteviisid sarnased – usutakse liberaalsesse majandusmudelisse ja vabaturgu.

“Eestil on hea maine innovatsiooni ja uudsete finantslahenduste alal. On olemas start-up ettevõtete kultuur, kellest mõnedel on juba Londonis kontor. City of London aga kinnistab oma mainet fintech-ettevõtete kasvulavana. Seega oleme mõlemad tehnoloogia pioneerid,” rääkis Browne.

Browne’i Eesti visiidi esimeseks ametlikuks kohtumiseks oli ümarlaud FinanceEstonia esindajatega. Kohtumine leidis aset Ühendkuningriigi saatkonnas ning kohal viibis ka Briti suursaadik Chris Holtby. City of London Corporation on pika ajalooga  organisatsioon, mis esindab Londoni finantskesksust ning omab olulist mõjujõudu terves Ühendkuningriigis ning ka rahvusvahelises finantsmaailmas.

Ümarlaual esindasid FinanceEstonia’t Aare Tammemäe, Kaido Kaljulaid, Rauno Klettenberg ning Anu Müürsepp. Kohtumisel käsitleti Eesti finantssektori struktuuri, seisukorda ning selle arenguperspektiive.

“Leiti, et jätkusuutliku majanduskasvu tagamise võime sõltub olulisel määral riigi finantssektori tugevusest ning häid paralleele edu tegurite kohta saab tuua just Suurbritanniast,” rääkis Rauno Klettenberg. Teiste toetavate meetmete hulgas jäi kõlama ka riigi oluline roll väiksemate kapitaliturgude toetamisel ning arendamisel, et oleks tagatud finantsturu mitmekesisus ning piisav kapitali kättesaadavus. “Fookuses olid ka Euroopa Kapitaliturgude Liidu plaanid ja roll tulevikus. Räägiti selle võimalustest ning ka ohtudest, mis võiksid kaasa tuua väiksemate turgude marginaliseerumise ning finantskeskuste liigse kontsentratsiooni,” lisas Klettenberg.

Koostöö osas Eesti ja Londoni finantskeskuste vahel lepiti kokku, et planeeritakse juba lähiajal alustada regulaarsete visiitidega nii ühelt kui teiselt poolt, kuhu kaasatakse esindajaid nii finantssektorist, regulaatorite hulgast ning ka teisi oluliste huvigruppide esindajaid. Jagati seisukohta, et tihedamast koostööst oleks kasu mõlemapoolne ja kindlasti positiivne mõju Eesti finantssektorile ning kogu majandusele.

Juuni lõpus seisab ees Briti referendum Euroopa Liidu küsimuses. Jeremy Browne tõi välja võimalikud mõjufaktorid ning kirjeldas olukorda, kuidas võiks Londoni finantskeskus muutuda juhul kui juunis peaks Suurbritannias tehtama otsus astuda Euroopa Liidust välja.

Jeremy Browne on Suurbritannia poolt määratud City of London eriesindajaks Brüsselis. Ta on endine parlamendisaadik ning endine siseministeeriumi ja välisministeeriumi aseminister. Browne’i ülesanne on teha Suurbritannia finantsteenuste sektori hääl kuuldavaks nii Brüsselis kui ka liikmesriikides kõige kõrgemal tasemel.