Euroopaülene digiturg – unistus või reaalsus?

17. novembril 2017 kogunevad Tallinnas Euroopa finantstehnoloogia sektori juhtivad eksperdid. FinanceEstonia eestvedamisel toimub Fintech Forum 2017

17. novembril 2017 kogunevad Tallinnas Euroopa finantstehnoloogia sektori juhtivad eksperdid. FinanceEstonia eestvedamisel toimub Fintech Forum 2017, kus otsitakse vastuseid küsimusele, kuidas viia ellu ja panna toimima Euroopa ühtne digitaalne turg.

Eesti fintech sektori esindajad on esitanud julge väite, et euroopaülene ühtne finantsturg lisab turule täiendavad 500 miljardit eurot. Selle mõtte üle hakkavad oma arvamust avaldama mitmed silmapaistvad tehnoloogia ja digitaalsete teenuste eksperdid. Teiste hulgas näiteks Financial Times’i poolt 40 mõjukama fintech mõtleja hulka valitud Chris Skinner, Euroopa Poliitikauuringute Keskuse akadeemik Sylvain Bouyon, krüptorahaga tegeleva suurettevõtte Coinbase juht Zeeshan Feroz, Euroopa ühtse digituru eest seisev Andrus Ansip ja teised.

Täna ollakse finantstehnoloogia sektoris üha optimistlikumad, et euroopaülene digitaalne finantsteenuste turg saab peagi reaalsuseks. Tulemuseks oleks kogu finantstehnoloogia sektori areng, mis edendaks meie ettevõtete konkurentsivõimet globaalsel turul ja võimaldaks kõigile paremat ligipääsu finantsteenustele. Kui suuremate turgude jaoks oleks selline piirideta majandusruum oluline, siis Eesti suurusele riigile on see suisa kriitilise tähtsusega.

Uued tehnoloogilised lahendused on oma madalama kulubaasi tõttu küll kättesaadavaks muutunud, kuid piiratud turul kriitilise hulga klientide leidmine on endiselt keeruline. Paljud riigid on algatanud riigipoolse initsiatiivina “sandbox” projekte, mis võimaldavad teenuseid eelnevalt testida. Avatud regionaalset või euroopaülest turgu see siiski ei asenda. Samuti ei oma meie e-residentsus mingit märkimisväärset väärtust, kui sellele ei järgne hulgaliselt uusi teenuseid erasektorist. Meie unistus on näha uusi Eestis loodud algatusi ning ettevõtmisi, mida saame oma riigi edulugude kohta maailmas rääkida.

Vaata lähemalt: https://feff2017.eu