Kiirustades tehtud maksumuudatused võivad ärikeskkonda kahjustada

Maksueksperdid ja ettevõtjad arutasid maksukonverentsil valitsuse poolt hiljuti vastu võetud ja veel planeeritavate maksumuudatustega kaasnevaid mõjusid.

Maksueksperdid ja ettevõtjad arutasid maksukonverentsil valitsuse poolt hiljuti vastu võetud ja veel planeeritavate maksumuudatustega kaasnevaid mõjusid.

FinanceEstonia ja Areng.ee poolt korraldataval konverentsil kõlav peamine küsimus oli, kuidas planeeritud muudatused mõjutavad tööandjaid ning millised on mõjud investeerimiskeskkonnale, kapitali kaasamisele ja ettevõtete äri arengule ja konkurentsivõimele välisturgudel.

“Valitsuskoalitsioon võib maksupoliitikat kujundada oma äranägemise järgi. Muutuste tegemine on mõistlik ja ka vajalik, kuid oluline on ettevõtjatega need sammud eelnevalt läbi arutada, et ärikeskkond kahjustada ei saaks. Kiirustades tehtud maksumuudatuste puhul on risk, et neid teadvustatakse liiga hilja,” ütleb FinanceEstonia juhatuse liige, maksuekspert Ranno Tingas.

“Töötajatele on kõige laiahaardelisema mõjuga maksuvaba tulu arvestamise põhimõtete muutumine. Äriühingute tähelepanu on koondunud äriühingu tulumaksu, täpsemalt dividendide ja laenude maksustamise plaanile. Pankadele on kõige kriitilisem pangalõivu teema ning toiduainetööstusele nn suhkrumaksu idee,” viitab Tingas olulistele teemadele, mis vajavad ekspertide hinnangul põhjalikumat mõjuanalüüsi.

USA mõttekoja Heritage Foundation ja ärilehe Wall Street Journal ühises värskes maailma majandusvabaduse edetabelis tõusis Eesti kõrgele kuuendale kohale. “Eesti tugevuseks peetakse just dünaamilist majandust, mis väljendub läbi lihtsustatud maksusüsteemi ühetaolise maksumäära, välisinvesteeringutele avatuse ja väheste kaudsete maksude. Küsimus on aga selles, kas oleme planeeritavate muutustega endiselt samal kursil,” küsib Tingas.

FinanceEstonia on alates 2011. aastast koondanud ja esindanud finantssektori ettevõtjaid kui ühtset huvigruppi suhtlemisel avalikkuse ja valitsusorganisatsioonidega, esindanud Eesti finantssektorit rahvusvahelistel turgudel ning tekitanud turuosaliste vahelist dialoogi töögruppides.