Millised on finantsasutuste võimalused kasutada pilveteenuseid?

14. detsembril toimus Microsofti korraldatud finantsteenuste pilveteemaline ümarlaud. FinanceEstonia poolt osalesid Andrus Alber, Anu Müürsepp ja Raino Paron.

14. detsembril toimus Microsofti korraldatud finantsteenuste pilveteemaline ümarlaud. Kohal olid kõik suuremad pangad, Riigi Infosüsteemi Amet, Finantsinspektsioon, Andmekaitse Inspektsioon, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium. FinanceEstonia poolt osalesid Andrus Alber, Anu Müürsepp ja Raino Paron.

Ümarlaua eesmärk oli infotehnoloogiliste lahenduste arengu valguses arutleda, mis võimalused on finantsasutustel pilveteenuste kasutamiseks, millised on riskid ja ohud ning võimalikud lahendused pilveteenuste kasutamiseks juhul, kui serverid paiknevad väljaspool Eestit.

“Peamiseks teemaks oli see, kas pangad võivad oma teenused osaliselt pilve kolida, säilitades seejuures turvalised kanalid, kontrolli andmete säilivuse üle jms. Kui veel mõned aastad tagasi oli pilve kolimine välistatud, siis täna tundub, et riiklikud järelevalved nii Eestis kui mujal Euroopas on muutumas leebemaks,” selgitas FinanceEstonia krediidiandjate töögrupi juht Andrus Alber. Eelkõige tuleks tema sõnul lähtuda põhimõttest, et pilveteenus ei ole tehnoloogia teema, vaid standardiseeritud välise teenusepakkuja kasutamine. “Seega peab olema rõhk riskide hindamisel ja haldamisel. Kui teenust osutab rahvusvaheliselt auditeeritud teenusepakkuja, siis on ka järelevalve valmis seda aktsepteerima,” lisas Alber.

Microsoft on omalt poolt valmis korraldama ühise visiidi oma pilveteenuse serverite majutuskeskusesse, kus on võimalik hinnata andmete säilitamise turvalisust, uurida süsteemiadministraatorite tegevust jms. Microsoft on arendanud mitmeid teenuseid ja tööriistu, mis mõeldud just finantssektorile ning nad on valmis tutvustama neid ka FinanceEstonia liikmetele.