Saame tuttavaks #10: Change Invest

Change Invest on finantstehnoloogia ettevõte, mis pakub investeerimisteenuseid läbi selleks loodud mobiiliäpi. Ettevõtte suurem eesmärk on saada saada kogu maailm investeerima. Uurisime lähemalt, kui populaarne on Eestis ja mujal maailmas krüptovaradesse investeerimine ning mis on Change’i suurem ambitsioon.

Change Invest on finantstehnoloogia ettevõte, mis pakub investeerimisteenuseid läbi selleks loodud mobiiliäpi. Ettevõtte suurem eesmärk on saada saada kogu maailm investeerima. Uurisime lähemalt, kui populaarne on Eestis ja mujal maailmas krüptovaradesse investeerimine ning mis on Change’i suurem ambitsioon.

Tutvustage lühidalt Change’i. Kes te olete ja millega tegelete?

Change on finantstehnoloogia ettevõte, mis pakub investeerimisteenuseid läbi selleks loodud mobiiliäpi. Võimaldame kõigil lihtsalt investeerimisega alustada – vaja on ainult kümmet eurot ja nutitelefoni. Meie eesmärk on saada kogu maailm investeerima ja pakume erinevaid investeerimisvõimalusi, et seda keerulist missiooni ellu viia. Alustasime krüptorahadega, hiljuti lisasime oma Visa maksekaardile intressi kogumise võimaluse ning varsti lisanduvad aktsiad, väärismetallid ja samuti võimendusega kauplemine kogenenumatele kasutajatele.

Palju Teil töötajaid on? 

Tiim on meil väike aga võimas. Oleme alati keskendunud väga efektiivse meeskonna ehitamisele. Pigem vähem inimesi, kes on oma ala tippude-tipud ja mitmekülgsete oskustega. Paneme palju rõhku automatiseerimisele ja optimeerimisele – harilikult on palkamine viimane lahendus vajaduste täitmiseks, kui kõik tehnoloogilised ja muud võimalused on läbi proovitud. Täna on meil Eestis 28 inimest ning täiendava arendusjõuna 6-liikmeline meeskond Ukrainas. Sellel aastal laieneme veel umbes 5-7 inimese võrra.

Olete platvorm, mille abil on võimalik osta ja vahetada krüptorahasid. Äkki selgitate lühidalt neile, kes pole teemasse liiga süüvinud, mis asi on krüptoraha?

Raha saab olla kas füüsiline või digitaalne. Krüptoraha on üks digitaalse raha liike, aga lisaks lihtsalt väärtuse vahendamisele on ta samal ajal ka pank ja maksesüsteem. See on võimalik tänu plokiahela tehnoloogiale, kus puudub vajadus keskse osapoole –  nagu kesk- või kommertspank – olemasoluks, sest süsteemi kasutajad kontrollivad ise raha väljastamist, hoiustamist, tehingute teostamist ja kinnitamist. Tänu sellele toimib krüptoraha globaalselt ja piirideüleselt 24/7 tsensuurivabalt ja on kõigile ligipääsetav, läbipaistev ja samas ka odav üleval pidada. Kõige tuntum krüptoraha on bitcoin, aga olemas on ka sadu teisi, millel on kas täiendavaid rakendusi (nt ether ja selle targad lepingud) või veelgi suuremat efektiivsust, läbipaistvust, keskkonnasõbralikkust võimaldavaid omadusi.

Viimastel aastatel on krüptorahadest palju räägitud. Nii positiivset kui negatiivset. On see turvaline valik investeeringuteks?

Tegu on volatiilse varaklassiga, kus riski ja tulu suhet tuleb investeerides arvesse võtta. Nagu iga investeeringuga tuleb ka krüptorahade puhul seada realistlikke ootusi ja võimekust investeeringuga järjepidevalt tegeleda. Ei ole olemas kõigile sobivat lahendust ja seetõttu laiendame ka meie oma teenuseid, et pakkuda erinevaid võimalusi nii algajatele kui edasijõudnud investoritele. Parim viis õppimiseks on läbi praktika ja seetõttu ei ole meil igakuiseid haldustasusid või tehingute miinimum piiranguid – alustada saab juba 10 euroga, proovida erinevaid varaklasse ilma suuri teenustasusid maksmata ja leida just endale sobivaim lahendus.

Kui menukas see eestlaste seas on?

Raske öelda, sest meil on kliente 28 erinevast riigist ja me ei ole Eesti turgu süvitsi uurinud ega ka siin turul reklaamimisele keskendunud. Kohaliku ettevõttena on meil Eestist rohkelt kasutajaid, aga pea sama palju on meil kasutajaid ka Lõuna-Euroopa riikidest nagu Hispaania või Portugal. Meie kõige aktiivsemad kasutajad on küll eestlased. Eesti Krüptoraha Liit ja erinevad interneti kogukonnad on aktiivsed, nii et huvi on siin kindlasti olemas, aga kas rohkem või vähem kui mujal maailmas, ei saa oma andmete põhjal öelda.

Change’i rahvusvaheline tiim

Olete rahvusvaheline ettevõte. Kas sarnaseid ettevõtteid ja lahendusi on turul palju?

Nii krüptoraha kauplemisplatvorme kui ka tavainimesele suunatud investeerimislahendusi on täna turul olemas küll ja palju on ka juurde tekkimas. Rääkides laiemalt investeerimisplatvormidest, mitte ainult krüptorahadest, näeme tugevat tendentsi nii traditsiooniliste pankade ja väärtpaberimaaklerite kui ka alternatiivpankade ja FinTechide tegevuse laienemises. Samuti mitmete spetsialiseerunud startuppide turule sisenemises. Meie näeme seda ainult positiivsena – konkurents on parim turu validatsioon, et probleem ja vajadus lahenduse järele on olemas.

Mille poolest teie teistest krüptorahadega tegelevatest ettevõtetest erinete?

Meie jaoks olid krüptorahad vaid esimene samm, milles nägime head võimalust eristuda ja millega ka kõige kiiremini turule jõudsime. Puhtalt krüptorahadega tegelevatest ettevõtetest eristab meid kindlasti fookus vastavuskontrollile ja riskide juhtimisele laiemalt. Algusest peale on meie eesmärgiks olnud ehitada organisatsioon, mis võimaldaks hiljem õiguslike takistusteta eri investeerimisteenuste osutamist ja just seetõttu oleme vabatahtlikult järginud nii makseasutustele kui investeerimisühingutele kohalduvaid nõudeid. See on ka suures osas olnud meie senise edu võti – näiteks olime Euroopa turul teine ettevõte, kes pakkus krüptorahaga seotud maksekaarte mis võimaldavad krüptoraha nö päris maailmas kasutada. Selline koostöö oli sel hetkel enamuse krüptoraha ettevõtete jaoks just vastavuskontrolli puudulikkuse tõttu välistatud.

Üldisematest investeerimislahendusest eristab meid kombinatsioon mitmest olulisest väärtuspakkumisest – varaklasside valik, paralleelselt investeerimis- ja e-raha teenuste pakkumine, kasutajakogemuse lihtsus, hinnastamine, klienditoe kiirus ja kvaliteet. Igaüks neist on võrdselt oluline, et Euroopa enimkasutavat investeerimislahendust ehitada ning üks ilma teiseta eduni ei vii. Ehitame ka ainult mobiilset versiooni ning kõige uhkemad olemegi selle üle, kui sõbraliku tööriista oleme loonud, mis on oluline esimene samm ühe tavalise inimese “see on ainult rikastele ja ekspertidele” mõttelaadi muutmiseks ja investeerimismaailma meelitamiseks.

Mis on Eesti majanduse ja finantssektori suurim väljakutse praegu?

Üks väljakutsest on kindlasti veenduda, et me ei kaotaks vastuvõtlikkust uutele ja suurtele ideedele. Eesti finantssektor vajab just väljastpoolt vaadatuna aega, et hiljutisest rahapesuskandaalist üle saada ning mõningane konservatiivsus on seega täiesti mõistetav. Siiski oleme väike väikese majandusega riik ning meil ei ole mõistlik proovida konkureerida juba küpsete finantskeskustega ja olemasolevate lahenduste samal viisil ja tasemel võimaldamisega. Meie võimalus eduks seisneb täiesti uute ideede välja mõtlemises ja nende rakendamises, et luua ise tuleviku standardid. Täpselt nagu e-riigi loomisega aastakümneid tagasi, kui jätsime mõned sammud vahele ja hüppasime otse digitulevikku, mis siiani meie pisikest kodumaad innovatsiooni eesotsas hoiab.

Miks, millal ja millest ajendatuna otsustasite FinanceEstoniaga liituda? Kuidas liikmelisus teid aitab?

Liitusime FinanceEstoniaga 2,5 aastat tagasi kohe kui peakontori Eestisse kolisime. Kohaliku finantssektori katuseorganisatsiooniga liitumise vajadus oli meie jaoks selge juba päris alguses. Teadsime, et krüptovara valdkond vajab laiemat riigisuunalist selgitustööd ning FinanceEstonia võimaldab meie sõnumil saavutada laiema ja tõsiseltvõetavama kandepinna.

Mida võiks pidada FinanceEstonia suurimaks võiduks või saavutuseks seni?

FinanceEstonia suurimaks eduks on finantssektori ettevõtetele ühise foorumi tekitamine ning riigi poolt vaadatuna tõsiseltvõetava hääletoru ja koostööpartneri positsiooni saavutamine.

Kui peaksid FinanceEstoniat ühe sõnaga tutvustama, siis mis see oleks?

„Ühishuvi“ kui FinanceEstonia eesmärk ja tööriist suurte ideede elluviimisel.

Change’i kohta uuri rohkem siit: https://www.changeinvest.com