Saame tuttavaks #6: SupplierPlus

Üks FinanceEstonia värskemaid liikmeid on ostuarvete finantseerimisega tegelev SupplierPlus. Uurisime lähemalt, milles nende äri seisneb ning miks otsustati FinanceEstoniaga liituda. Küsimustele vastas ettevõtte operatsioonide juht Uve Poom.

Üks FinanceEstonia värskemaid liikmeid on ostuarvete finantseerimisega tegelev SupplierPlus. Uurisime lähemalt, milles nende äri seisneb ning miks otsustati FinanceEstoniaga liituda. Küsimustele vastas ettevõtte operatsioonide juht Uve Poom.

Millega SupplierPlus tegeleb?

SupplierPlus (Inwise OÜ) asutati 2015. aastal ning opereerib kahte platvormi, mis võimaldavad tarnijatel arved kiiresti rahaks teha. Ühelt poolt Inwise.co kui P2P põhimõttel tarnijate müügiarvete rahastamiseks mõeldud platvorm, ning teiselt poolt uue põlvkonna platvorm SupplierPlus.com, mis on mõeldud suurfirmade tarneahela rahastamiseks. Seal pakuvad likviidsust pangad ning institutsionaalsed investorid. 

Suurfirmade tarnijate rahastamine on Euroopas, Põhja-Ameerikas ja Aasia arenenud turgudel kiiresti kasvav valdkond. Näiteks ostavad pensionifondid ära arved, mis on väljastatud suurfirmade ja riigiasutuste vastu. Kuivõrd risk on lühiajaline ja võlgnikeks madala krediidiriskiga osapooled, siis on tegu atraktiivse varaklassiga – eriti negatiivse intressimääraga keskkonnas. See lubab tarnijatel arved maha müüa soodsatel tingimustel.

Mida te saavutada soovite?

SupplierPlus parandab ettevõtete ligipääsu käibekapitalile tarnesuhete kontekstis.

Teenuse illustreerimiseks võib tuua suure toidupoodide keti, kellel on sadu eri suuruses tarnijaid ning kelle arvete maksetähtaeg on keskmiselt 45 päeva. Näiteks käsitööjuustu tootev ettevõte Lõuna-Eestis, kelle jaoks on 45 päeva väga pikk aeg. Juustutootja ligipääs käibekapitali toodetele (faktooring, arvelduskrediit) on kallis või muul viisil piiratud ning omavahendid on kõik viimase piirini käiku lastud. Samas on antud jaeketil tugev krediidiprofiil ning kuivõrd krediidirisk taandub põhimõtteliselt jaeketile kui arve tasujale, siis võiks juustutootja oma arved maha müüa ostja võimaldatud tingimustel. 

Kui kaubanduskett on valmis juurutama nn tarneahela rahastamise programmi, siis tekib juustutootjal võimalus oma arved rahaks teha ilma oma krediidilimiiti avamata ning seda igati konkurentsivõimelise tasu eest.

Kellele teie teenus suunatud on? 

SupplierPlusi klientideks on kolm osapoolt. 

Ostjad ehk väga tugeva krediidiprofiiliga asutused nii erasektorist kui ka riigiasutuste seast. Ostjatel on võimalus opereerida pikendatud maksetähtaegade juures ja kasvatada oma käibekapitali;

Tarnijad ehk ettevõtted, kes müüvad midagi antud ostjatele ning soovivad oma arved soodsalt rahaks teha;

Pangad ja varahaldurid, kes soovivad investeerida tugevate ostjate lühiajalisse riski.

Kas SupplierPlus tegutseb ainult Eestis või olete juba ka välismaal?

SupplierPlusi koduturg on Eesti, ent oleme rahastanud ka mitme Baltikumi ja Põhjamaade kliendi arveid. Samuti oleme laienemas Ukrainasse, kus haigutab arvete rahastamise turul suur auk. Kui 2018. aastal oli Eestis faktooringu osakaal SKT-st-st 14% ning näiteks Poolas 11%, siis Ukrainas oli vastav näitaja 0,23%. Klassikalist müügiarvete faktooringut on antud turul väga keeruline pakkuda. Lisaks on SupplierPlus nii Põhjala kui Ukraina pangandusturul innovatiivne lahendus täiesti digitaalsete kinnituste andmise protsessi poolest – arvete rahastamine ei eelda arvete koopiaid ega skänne, mis teeb lahenduse opereerimise erakordselt lihtsaks.

Kui suur tiim SupplierPlusi taga seisab?

SupplierPlusi Eesti ja Ukraina ettevõtetes on kokku ligi 20 töötajat. Vähemalt kolmandik meie töötajatest panustab vahetult tootearendusse, kusjuures siin peame silmas nii tehnoloogia arendamist kui ka juriidilisi ja finantsilisi uuendusi. Selles suhtes võib öelda, et meie fintechis on FIN vähemalt sama tähtis kui TECH.

Mis teie töö tulemusena muutub Eestis paremaks?

Ettevõtete ligipääs käibekapitalile ning paraneb raha ringlemiskiirus. Ostjad saavad opereerida pikendatud maksetähtaegade juures, samas kui tarnijad saavad oma arved lihtsalt ja soodsalt rahaks teha.

Mis on Eesti majanduse ja finantssektori suurim väljakutse praegu?

Majanduse stabiliseerimine, eriti teenindussektoris. Koroonast tingitud šokk saab olema pikaajaline, mistõttu tuleb kaaluda mitmesuguseid meetmeid majanduse stimuleerimiseks, seda nii nõudluse turgutamise kui laenukapitali kaasamise kaudu.

SupplierPlusi vaatest saab lisada, et väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete võimalused pangast laenu saada on antud majanduskeskkonnas kahanenud ning see takistab taastumist. SupplierPlusi ostja-põhise riskimudeliga on võimalik tagada rahastus neile VKE-dele, kes müüvad kaupu ja teenuseid suurfirmadele ning avalikule sektorile.

Miks otsustasite liituda FinanceEstoniaga? Kuidas liikmelisus teid aitab? 

Finantstehnoloogia ettevõttena oli FinanceEstoniaga liitumine igati loomulik otsus. Igapäevaselt aitab FinanceEstonia meil kursis olla olulise infoga Eestis ja Euroopas, seda nii turuarengu kui seadusandluse mõistes. Strateegilisel tasandil väärtustame aga koostöövõimalusi – FinanceEstonia loob usaldust nii liikmete seas kui ka rahvusvahelises suhtluses, mis avab uksi usaldusel põhinevas rahamaailmas.

SupplierPlusi ja FinanceEstonia strateegia kattub finantsvaldkonna arendamisel. Esiteks töötatakse Eestis välja uuenduslik lahendus, mida asutakse hiljem välisturgudele eksportima. Seejuures tehakse koostööd kohalike tehnoloogiafirmadega – nt kasutame tehinguandmete usaldusväärsuse tagamiseks Guardtime’i ajatempli tehnoloogiat.

Kui peaksid FinanceEstoniat ühe sõnaga tutvustama, siis mis see oleks? 

Tegus.

Uuri SupplierPlusi kohta rohkem siit: https://www.supplierplus.com