Saame tuttavaks #7: FinanceEstonia asutajaliige EY

EY on üks maailma juhtivatest konsultatsiooniettevõtetest. Samuti kuulub ta nn Big 4 audiitorbüroode hulka. Sellest olulisemana on EY ka üks nendest, kes FinanceEstoniale 2011. aastal alguse pani. Meie küsimustele vastas EY partner ja FinanceEstonia juhatuse liige Ranno Tingas.

EY on üks maailma juhtivatest konsultatsiooniettevõtetest. Samuti kuulub ta nn Big 4 audiitorbüroode hulka. Sellest olulisemana on EY ka üks nendest, kes FinanceEstoniale 2011. aastal alguse pani. Meie küsimustele vastas EY partner ja FinanceEstonia juhatuse liige Ranno Tingas.

Tutvustage lühidalt EY-d.

EY on üks maailma juhtivatest konsultatsiooniettevõtetest, kuuludes n-ö Big 4 audiitorbüroode hulka. Meie tegevusvaldkondadeks on audit, pettuste uurimine, maksunõustamine, raamatupidamisteenused, õigus- ja tehingunõustamine ning ärikonsultatsioonid. Oma integreeritud tegevusvaldkondade ning laialdaste teadmistega erinevatest sektoritest aitame saavutada oma klientidel vastutustundlikku kasvu. 

Elame kiiresti muutuval ajastul. Hoogsalt areneva tehnoloogia, globaliseerumise, turgude volatiilsuse ning uute demograafiliste trendide kontekstis on ärimaailm ja ühiskond muutumas kiiremini kui kunagi varem. Traditsioonilised ärimudelid on pööratud pea peale, sektorid on koondumas, tööjõud ümber paigutumas ning maailma majandus muutumas üha keerukamaks ja globaalsemaks. Seni murrangulistena tundunud muudatused on saanud igapäevaseks ning ettevõtted jagunevad kaheks: nendeks, kes neid muudatusi ise ellu viivad, ja nendeks, kelle äritegevust sellised muudatused mõjutavad. Meie teenused aitavad ettevõtetel nendes oludes tegutseda.

Suur tiim EY taga seisab?

EY-l on peaaegu kõigis maailma riikides oma esindused –  tegutseme rohkem kui 150 riigis omades ca 700 kontorit, kus töötab kokku 280 000 inimest. Baltikumi esindustes töötab üle 700 inimese, EY Eesti meeskonda kuulub 125 oma ala eksperti.

Teie üks põhisõnumeid on „Better working world”. Mida see tähendab?

EY eesmärk on luua paremini toimiv maailm. Üheks lahutamatuks osaks sellest on vastutustundliku ettevõtluse arendamine, millele meie erinevad teenused kaasa aitavad. Samas usume, et eelkõige tuleb alustada endast. Ühelt poolt on meie jaoks tähtis haridusmaastiku edendamine, teisalt aga on oluline toetada ka organisatsioone ja ühendusi, kes aitavad abivajajatel toime tulla keeruliste sotsiaalsete väljakutsetega. 

Teeme näiteks koostööd TalTechiga, pakkudes üliõpilastele võimalust õppida EY Akadeemia kursusel, kus õppejõududeks on meie parimad eksperdid. Toetame ka Eesti golfi läbi pikaajalise koostöö Niitvälja Golfiklubiga pakkudes oma töötajatele ja äripartneritele kvaliteetset ning sportlikku ajaveetmisvõimalust. Samuti proovime anda tagasi ühiskonnale läbi heategevuse, toetame regulaarselt Kingitud Elu fondi ning oleme ka Toidupanga tegevuses kaasa löönud ning oleme aastaid teinud koostööd Arvo Pärdi Keskusega. 

Mis teie töö tulemusena muutub Eestis paremaks?

Meie eesmärk on olla oma klientidele usaldusväärne, kaasa mõtlev ning head ekspertnõu andev partner. Teeme koostööd paljude Eesti ettevõtetega, aitame muuta nende finantsaruandlust läbipaistvamaks ja usaldusväärsemaks ning läbi selle neil vastutustundlikult äri arendada. Usume, et kui meie klientidel läheb hästi, siis läheb ka Eestis elu paremaks. Samuti soovime tõsta läbi heade eeskujude ettevõtluskultuuri taset. 

Meil on palju silmapaistvaid ettevõtjaid, kelle lugusid on tähtis rääkida. Oleme alates aastast 2008 korraldanud Eesti Aasta Ettevõtja konkurssi, kus tunnustame kirge ja tahtejõudu, mis peitub Eesti ettevõtjates. Lisaks Eesti Aasta Ettevõtja valimisele soovib EY konkursiga esile tõsta ka neid ettevõtjaid, kes on andnud Eesti majandusarengusse eriti pikaajalise panuse. Nende teotahteliste ja inspireerivate inimeste tunnustamiseks annab EY välja ettevõtja elutööpreemiat.

Mis on Eesti majanduse ja finantssektori suurim väljakutse praegu?

Laeva tugevus pannakse proovile ikka tormi ajal. Seega finantseerimissüsteemi tõhus toimine on kriisist kiireks väljatulekuks väga oluline. Üldisemas võtmes on Eesti finantssektori ülesandeks areneda koos Eesti majandusega üha rahvusvahelisemaks, et toetada Eesti ettevõtteid oma arengus (kapitalil ikka natukene on kodumaa) ja mitmekesistada finantseerimisvõimalusi. 

Olete üks FinanceEstonia asutajaliikmetest? Kuidas sellesse ringi jõudsite, miks FinanceEstoniale koos teistega alguse panite? Kuidas liikmelisus teid aitab?

FinanceEstonia idee kasvas välja Teenusmajanduse Kojast, kus oleme aktiivne liige. Seega oli osalemine FinanceEstonia asutamisel asjade loogiline käik ja see on olnud algusest peale väga põnev teekond. Nende aastate jooksul on FinanceEstonia fookus olnud erinev, kuid viimastel aastatel on mõju olnud suurim just regulatsioonide kujundamisel. 

FinanceEstonia koondab väga inspireerivat seltskonda ning seega tullakse igalt kokkusaamiselt tagasi hea tujuga. Eriline roll on organisatsioonis tegevjuhil – Anu Müürsepal, kes oma pühendumise ja positiivsusega on täna kujundamas FinanceEstonia nägu. Kuna EY teeb palju koostööd finantssektori erinevate turuosalistega, siis on meil hea meel panustada oma teadmiste ja kogemustega.

Mida võiks pidada FinanceEstonia suurimaks võiduks või saavutuseks seni?

Üheks suureks edulooks ongi see, kuidas aastate jooksul on FinanceEstonia suutnud kokku tuua järjest uusi finantssektori turuosalisi ja kõigi ühiste huvide eest seista. Nii on algusaegadega võrreldes lisandunud järjest uued finantssektori valdkonnad, kelle hääletoruks FinanceEstonia on saanud. Konkreetsemaid saavutusi vaadates oli edukas võitlus finantstehingute maksu (FTT) vastu, millega meie finantssektor õnneks tõsiselt pihta ei saanud.

Kui peaksid FinanceEstoniat ühe sõnaga tutvustama, siis mis see oleks?

Tulevikukujundaja.

Vaata rohkem: http://ey.com/ee