Saame tuttavaks #31: uus liige Lightyear

FinanceEstoniaga liitus investeerimisplatvorm Lightyear, mis soovib avada kõigile eurooplastele investeerimiseks ligipääsu maailma turgudele. Intervjuus FinanceEstoniale selgitab ettevõtte tegevjuht ja kaasasutaja Martin Sokk mõtteid sihtidest ja ambitsioonist, aga ka finantsmaailma kitsaskohtadest ning tänasest ja tuleviku investeerimismaastikust. 

FinanceEstoniaga liitus investeerimisplatvorm Lightyear, mis soovib avada kõigile eurooplastele investeerimiseks ligipääsu maailma turgudele. Intervjuus FinanceEstoniale selgitab ettevõtte tegevjuht ja kaasasutaja Martin Sokk mõtteid sihtidest ja ambitsioonist, aga ka finantsmaailma kitsaskohtadest ning tänasest ja tuleviku investeerimismaastikust. 

Millega Lightyear tegeleb, kellele oma äritegevuse suunanud olete? 

Lightyear on investeerimisplatvorm, loodud andmaks igale eurooplasele lihtne, madalate ja läbipaistvate tasudega ligipääs maailma turgudele. Meie klient on iga inimene, kellel on tahe investeerida — olgu ta oma teekonnal alles alguses või juba pikaajaline investor. 

Lightyeari asutajad Martin Sokk ja Mihkel Aamer

Ilmselt on mitu põhjust, miks seni ühtegi üle-Euroopalist investeerimisrakendust ei eksisteerinud. Mis peamised põhjused olla võiksid? 

Üheks põhjuseks on kindlasti, et Euroopas ei ole niivõrd tugevalt juurdunud investeerimiskultuuri nagu mõnes teises paigas, näiteks USAs. Põhjuseid võib olla mitmeid, aga kindlasti on need seotud kõrgete kulude, turgude killustatuse ja olemasolevate lahenduste keerukusega. 

Lisaks pakub finantsteenuse ehitamine üle kogu Euroopa väljakutseid, kuna siin on koos niivõrd palju eri riike eri seaduste, normide ja kultuuridega. Teadmaks, kuidas teatud riigis tohib käituda, on vaja teha põhjalikku eeltööd, konsulteerida nõustajatega ning kõik saadaval olevad andmed kaardistada. Nüüdseks on olukord muutumas veidi lihtsamaks, kuna Euroopa Liidus on nähtud palju vaeva, et muuta finantsteenuste osutamine piiriüleselt võimalikuks. 

Seega ei eksisteeri meiesuguseid investeerimisrakendusi ilmselt just kahe ülaltoodud põhjuse tõttu. Usume, et tugevat investeerimiskulutuuri ei ole tekkinud mitte sellepärast, et eurooplased investeerida ei sooviks, vaid sellepärast, et investeerimine on liiga kulukas ja keerukas. 

Suvel teatasite 25 miljoni dollari kaasamisest – millised uued uksed on pärast rahastusringi avanenud? 

Kui eelnevates rahastusvoorudes kaasatud kapital aitas meil laieneda 20. Euroopa turule, siis A-seeria aitab meid siit edasi mitmel suunal. Üheks eesmärgiks on nüüd laieneda veelgi rohkematesse riikidesse. Hetkel on meie rakendus saadaval klientidele üle kogu eurotsooni, kuid järgmisena on plaanis viia Lightyear ka eurotsoonist väljas asuvatesse riikidesse nagu Rootsi, Norra, Rumeenia, Poola ja Ungari. 

Teiseks aitab kaasatud rahastus meil täiustada Lightyeari olemasolevatel turgudel, vastavalt erinevate turgude eripäradele ja vajadustele — Eesti puhul tähendab see näiteks investeerimiskonto ühildamise võimalust. 

Kasvuettevõtte jaoks on oluline kasv: kuhu ja kui kiiresti soovite kasvada? 

Kasv on meie jaoks oluline, kuid see saab toimuda vaid väga tugeva toote pealt. Tavainvestoritele suunatud tehnoloogia on Euroopas veel täielikult välja ehitamata. Niisiis keskendume me täna tugevalt sellele, et ehitada esimene Euroopa-ülene platvorm, mis tooks kõigini madalate tasudega ligipääsu erinevatele maailma turgudele, võimaluse investeerida eri valuutades — ja seda kõike läbi parima võimaliku kasutajakogemuse. 

Miks on Lightyear asutatud Ühendkuningriigis, mitte Eestis? 

Oleme kaasasutaja Mihkel Aameriga mõlemad varajased Wise’i töötajad, mis andis meile vahetu kogemuse Ühendkuningriigi turule toote ehitamisel. London on mitmes mõttes maailma finantspealinn ning sealsel turul on mitmeid häid koostööpartnereid — seetõttu aitas toote UKs lansseerimine meil ehitada parim võimalik platvorm kasutajatele üle Euroopa. 

Täna oleme me Euroopa Liidus reguleeritud Eesti litsentsi kaudu ning teenindame kõiki oma Euroopa kliente siit. Eesti on meile oluline turg mitmes mõttes — see on koduks poolele meie tiimist ning meie tahe tuua turule ennenägematult kasutajasõbralik toode on suur. Keskendume igapäevaselt sellele, et ehitada Eesti turule kohandatud toode, mis lubaks igal eestlasel investeerida maailma turgudele odavalt ja lihtsalt. 

Millised võiksid olla Eesti eelised fintechi loomiseks võrreldes muu maailmaga? 

Eestis on mõistlik maksusüsteem, head e-teenused ning tugev startup kultuur. Tänu varasematele edulugudele, nagu Skype ja Wise, on Eestis juba tekkinud know-how, ehitamaks edukaid globaalseid ettevõtteid, sealhulgas finteche. Kohalik talendibaas on täis ülitugevaid spetsialiste startupi-, finants- ning pangandusmaailmast — mis teeb Eestist hea koha ehitamaks tugevaid tiime. 

Samuti arvestatakse Eestis tänu meie väiksusele väga palju ettevõtjate murede ja mõtetega, mis teeb Eestistatraktiivse asukoha fintech ettevõttele. See kõik on kinnistanud Eesti head mainet startup ökosüsteemina. 

Mis on teie hinnangul investeerimismaailma tänased suurimad kitsaskohad? 

Vaadates Euroopa investeerimismaastikku, peab tõdema, et me oleme turgudele ligipääsu ja kasutajakogemuse mõttes kaugel sellest, kus me võiks olla — aastaid maas arenenud kapitaliturgudest, nagu näiteks USAs. Enamasti on inimeste ainsateks valikuteks kas kohalikud pangad või professionaalsed platvormid — mis tähendavad hirmkalleid (ja tihtipeale ka peidetud) vahendustasusid ning keerukat kasutajakogemust. Lightyear loodi selleks, et lahendada üle Euroopa kolm peamist probleemi: 

1. Kallis ja arusaamatu hinnastus 

Olemasolevad platvormid küsivad erinevaid teenustasusid, mis on omakorda peidetud erinevatesse investeerimisprotsessi tsüklitesse. Kui suurinvestorite jaoks muudeti protsessi järjest odavamaks, jäid tavainvestorid siiamaani vaid järelmõtteks. 

2. Puudulik ligipääs maailma turgudele 

Enamus teenusepakkujad on lokaalsed ning pakuvad investeerimisteenuseid vaid oma koduturul. Kui ligipääs maailma turgudele on olemas, on see aga tohutult kallis ja keeruline. 

3. Puudulik info ja haridus 

Teenusepakkujad on tihti loodud vaid investeerimistehingu teostuseks. Klientidel puudub mugavalt kättesaadav, kõikehõlmav info turul toimuva ning neile huvipakkuvate instrumentide kohta. 

Kui teadlik investeerija on Eesti inimene võrreldes teiste Euroopa riikide kodanikega? 

Eestlastel on väga suur huvi investeerimise vastu ning järjest enam tõuseb esile ka tugevaid rahatarkuse edendajaid, kes tõstavad kohalikku huvi ja teadlikkust veelgi uutele tasemetele. 

Samas ei olda tihti kursis koduturu teenusepakkujate kitsaskohtadega. Ja seda igal pool, mitte ainult Eestis. Pangad ja Interactive Brokers on ainsad saadavalolevad platvormid — mistõttu puudub inimestel tõeliselt mugav, tänapäeva toodud investeerimise kogemus. 

Kui saaks finantssektoris ühe asja ära muuta, siis mis see oleks? 

Näeme, et finantsteenuste pakkumine võiks Euroopa Liidu ühisturul olla veelgi harmoniseeritum. Kõigi Euroopa Liidu kodanike huvides on ligipääs hästi toimivale siseturule, kust on eemaldatud ebavajalikud tõkked piiriüleseks äritegevuseks. Väga palju tööd on juba tehtud, aga endiselt on veel palju teha — olgu see seotud õiguskordade ajakohastamisega internetiajastul, tarbijate õiguste ühtlustamise või mõne muu teemaga. 

Eestis oleks ammu aeg laiendada investeerimiskonto süsteemi nii instrumentide kui teenusepakkujate osas. Seadus, mis lubab konto deklareerimise investeerimiskontona vaid krediidiasutustes avatud kontode puhul, on ammu jäänud ajale jalgu. Sellised seaduses olevad piirangud segavad turu efektiivset toimimist, mis omakorda tähendab kõrgemaid tasusid ja halvemat kogemust lõppkasutajatele. 

Miks otsustasite liituda FinanceEstoniaga? Millised on peamised ootused, mida uue liikmena FinanceEstoniale seate? 

Meil on hea meel liituda FinanceEstoniaga ning meie peamine ootus on osaleda töögruppides, et kaasa rääkida õigusloomes ja muudel meile olulistel teemadel.