Saame tuttavaks #9: Inbank

Inbank alustas tegevust koos FinanceEstoniaga 2011. aastal ning on tarbijafinantseerimisele keskendunud uue ajastu digitaalne pank, mis tegutseb nii Baltikumis kui Poolas, Saksamaal, Austrias ja Hollandis. Uurisime Inbanki asutaja ja nõukogu esimees Priit Põldojalt lähemalt, mille poolest turul eristuvad ja mis pani omal ajala FinanceEstonia asutajateringiga liituma.

Inbank alustas tegevust koos FinanceEstoniaga 2011. aastal ning on tarbijafinantseerimisele keskendunud uue ajastu digitaalne pank, mis tegutseb nii Baltikumis kui Poolas, Saksamaal, Austrias ja Hollandis. Uurisime Inbanki asutaja ja nõukogu esimees Priit Põldojalt lähemalt, mille poolest turul eristuvad ja mis pani omal ajala FinanceEstonia asutajateringiga liituma.

Tutvustage lühidalt Inbanki. 

Inbank kasvas välja minu ja Jan Andresoo poolt 2011. aastal asutatud ettevõttest Cofi, mis tõi Eestis turule tol ajal uuendusliku järelmaksulahenduse. Kümne aastaga oleme kasvanud kasumlikuks rahvusvaheliseks ettevõtteks – pakume oma tooteid seitsmes Euroopa riigis, teeme koostööd enam kui 3000 kaupmehega ja meil on 600 000 aktiivset kliendilepingut. Meie eesmärgiks on tuua finantseerimine sinna, kus toimuvad tehingud ja kus kliendid seda vajavad.

Mille poolest te teistest pankadest erinete?

Inbank on selgelt spetsialiseerunud pank. See tähendab, et erinevalt universaalpankadest me väga paljusid teenuseid ei paku – meil näiteks kliendid ei saa arvelduskontot avada, me ei müü pensionifonde, me ei teeninda ärikliente, jne. Keskendume eelkõige tarbijate finantseerimisele kaupmeeste kanalites, olgu siis e-poes või tavapoes. 

Pelgalt järelmaksu pakkumise asemel tegeleme nüüd laiemalt finansteerimise integreerimisega ostuprotsessi. Jälgime pidevalt, kuidas uued tehnoloogiad ja muutunud kaubanduskeskkond tarbijakäitumist mõjutavad. Näiteks tõime mais turule kaupmeestele mõeldud uue põlvkonna „osta kohe, maksa hiljem“ platvormi Indivy, mis on sisuliselt tänapäeva alternatiiv pangalingile või kaardiga tasumisele.

Kui palju teil töötajaid on?

Meie kontorites Baltikumis ja Poolas töötab kokku 230 inimest, neist sadakond Tallinnas. Kuna meie äri keskmes on tehnoloogiline innovatsioon, siis töötab enam kui kolmandik meie inimestest tehnoloogia- ja arendusmeeskondades.

Olete uue põlvkonna pank, mis keskendub ennekõike tarbijafinantseerimise ja hoiustamise toodetele. Kui hea on eestimaalaste finantskirjaoskus?

Kindlasti on finantskirjaoskus viimastel aastatel oluliselt paranenud, kuid eks arenguruumi on küllaga. See on teema, mida peaks koolis oluliselt varem õpetama hakkama.

Mis muutub teie töö tulemusena Eestis paremaks?

Tarbijatele muutub ostlemine oluliselt sujuvamaks, sest finantseerimine toimub kiiresti ja mugavalt kaupmehe juures. Kaupmeeste äriprotsessidesse integreeritud „maksa hiljem“ lahendused aitavad ka meie partneritel käivet kasvatada, sest ostuotsuse tegemine ei jää finantseerimise taha seisma. 

Kuna Inbank parandab finantseerimise kättesaadavust ja raha liigutamise mugavust, siis kokkuvõttes aitame kaasa ka Eesti majanduse kasvule.

Mis on praegu Eesti finantssektori suurim väljakutse?

Universaalpankade peamisteks väljakutseteks on negatiivsed intressid, kasvav regulatsioon ja vajadus investeerida digitaalsetesse lahendustesse. Kasvuvõimalused Eesti turul on piiratud ja mõne aja möödudes saadab edu neid ettevõtteid, kes suudavad pakkuda fokuseeritud digilahendusi ning kasvada rahvusvaheliselt.

Olete üks FinanceEstonia asutajaliikmetest. Kuidas sellesse ringi jõudsite ja mis oli FinanceEstonia asutamise põhjus? Kuidas liikmelisus teid aitab? 

FinanceEstonia loomise ajal domineerisid Eesti finantssektoris peaaegu täielikult Skandinaavia suurpangad. See tagas küll pikka aega sektori turvalisuse, kuid mitmed nišid ja finantseerimisvajadused olid katmata ning sektor ise Eestis ei arenenud, siia ei loodud lisandväärtusega töökohti. FinanceEstonial on olnud oluline roll kapitali riiki toomisel, uute ettevõtete ja töökohtade loomisel. Tänu FinanceEstonia tegevusele on tänaseks kasvanud väiksemate pankade ja fintech’ide osakaal, samuti on suurenenud era- ja riskikapitalifondide mahud ja roll majanduses.

Mida võiks pidada FinanceEstonia seniseks suurimaks võiduks või saavutuseks?

Tänu FinanceEstonia heale tööle on finantssektori ettevõtetel katusorganisatsioon ja ühiskonnas oma hääl, millega arvestatakse. 

Kui peaksite FinanceEstoniat ühe sõnaga tutvustama, siis mis see oleks? 

Tutvustaksin mitte ühe sõna, vaid ühe lausega. Kirjeldaksin FinanceEstoniat tuntud Ameerika lasteraamatu järgi kui „väikest vedurit, kes suudab“ (The Little Engine That Could).

Inbanki kohta uuri lähemalt: https://inbank.ee