Tallinn Digital Summit 2019 keskendus tehisintellektile

16. ja 17. septembril kogunesid Tallinnasse 20 riigi ministrid ja valdkonna eestkõnelejad, et arutada kõrgetasemelisel digitippkohtumisel Tallinn Digital Summit 2019 tehisintellekti ja selle mõju üle ühiskonna tulevikule.

16. ja 17. septembril kogunesid Tallinnasse 20 riigi ministrid ja valdkonna eestkõnelejad, et arutada kõrgetasemelisel digitippkohtumisel Tallinn Digital Summit 2019 tehisintellekti ja selle mõju üle ühiskonna tulevikule. 

Lisaks konverentsile toimus ka kuus valdkondlikku töötuba, kus 20 riigi delegatsiooni esindajad koos ekspertidega arutasid näiteks teemadel, kuidas mõjutab tehisintellekt tervishoiupoliitikat, õigusruumi, targa linna arengut ning demokraatlikke protsesse üldisemalt. 

Digitippkohtumise ettekannetes arutleti selle üle, kuidas tehisintellekti abil avaliku sektori tõhusust suurendada, milliste nippidega arendada tööturul vajalikke oskusi ning milline mõju võib olla tehisintellektil tervishoiuteenuse osutamisel.

„Üldiselt jäi kõlama veendumus, et tehisintellekti osas võivad olulised muutused toimuda üllatavalt lühikese aja jooksul. Näiteks näotuvastuse massidesse jõudmine on toimunud vaid paari aasta jooksul ning kõiki potentsiaalseid kasutusi on võimatu ette näha. Kuna valdkonnas nähakse palju võimalusi, siis soodustatakse ka selle arengut. Olulised on kokkulepitud põhimõtted, mille järgi neid arendada, kuid nö kõikehõlmavaid spetsiifilisi regulatsioone luua on raske, sest praktika puudumise tõttu on nende mõju keeruline ette hinnata,“ ütles FinanceEstonia esindajana üritust külastanud fintech töörühma juht Kaido Saar. 

Ühtlasi andsid kõnelejad omapoolese nägemuse, kuidas muudab tehisintellekt seadusandlust. „Kuigi eraldiseisvalt programmis finantsvaldkonda teemaks ei olnud, on ilmselge, et kasutuses olevate ulatuslike andmemahtude tõttu on finantssektor samamoodi väga tugevalt seotud tehisintellekti võimaluste, ohtude ja tulevikus potentsiaalsete reguleerivate poliitikatega,“ lisas Saar. 

Digitippkohtumine toimus  kolmandat korda. Valdkonna tipptegijate foorum sai alguse 2017. aastal, kui Eesti oli Euroopa Liidu Nõukogu eesistuja ning korraldas digitaalvaldkonna tippkohtumise, mis tõi Tallinna kokku Euroopa Liidu riigipead ja valitsusjuhid. Möödunud aastal oli konverentsi fookuses globaalse andmekaubanduse temaatika.